Ovisnost, depresija i anksioznost


 

Borite se s ovisnošću?


Ovisnik možete biti o raaznim stvarima. Stvari o kojima možete biti ovisni su slijedeće:

– Droga
– Alkohol
– Cigarete
– Kockanje
– Klađenje
– Video igrice
– Hrana, najčešće masna ili slatka
– itd…

Svaka od ovih ovisnosti vam narušava kvalitetu života.

Zašto nastaje ovisnost?

Ovisnost nije samo uzrok životnih problema. Ovisnost je uvijek posljedica nekih životnih problema. Bili vi svjesni ili ne, ali vaša ovisnost je rezultat nekih stanja kao što je depresija, anksioznost, nesigurnost, razne vrste strahova, neispunjeni životni ciljevi itd.

Neki od vas možda nisu ni svijesni koja je pozadine njihove ovisnosti. Neki ljudi imaju primjerice depresiju, ali nisu toga ni svijesni. Neki će reći: “Što, ja da sam u depresiji? Pa ja nisam ni tužan ni žalostan!”. Međutim, možete vi biti u depresiji, a da uopće niste ni tužni ni žalosni.
Ako imate neke od ovih simptoma, tada postoji mogućnost da ste u depresiji

kronični umor
nedostatak energije
smanjena vjera u budućnost
smanjeno zanimanje za neke stvari koje su vas prije puno zanimale
gubitak temperamenta
smanjena koncentracija
teško donošenje odluka
osjećaj praznine

Kao što vidite, možete biti u depresiji bez da imate osjećaj tuge i žalosti. Ista je stvar sa drugim stanjima kao što je anksioznost koja isto može biti prisutna bez da imate pojma da ste u takvom stanju.

Kako se riješiti ovisnosti?


Da biste se riješili ovisnosti nije dovoljno samo apstinirati od uzimanja sredstava ovisnosti. Potrebno je shvatiti zašto je dotoga došlo, odnosno koji je korjen problema. Kada se problem sasječe u korjenu, tada će nestati i ovisnost i neće se više vraćati. Postoje neke privjerene metode kako postići da imate potpuni mir i zadovoljstvo bez sredstava ovisnosti. Čitaj dalje...


Uvjeti / Pravila o privatnosti (Terms and Conditions / Privacy Policy)