Zašto se niste ubili?


Naslov ovog poglavlja je istovjetan naslovu knjige čiji je autor Viktor Emanuel Frankl.

Frankl je psihijatar, po nacionalnosti židov. Bio je u nacističkom logoru gdje je proživio najgore strahote. Gotovo cijela njegova obitelj je pobijena. Preživjeli su samo on i jedna njegova sestra.

Preživio je zahvaljujući kontroli svojih reakcija. U svakom trenutku se nastojao suzdržati iako je ispred sebe gledao najgore moguće prizore, ali znao je da u tom trenutku nema mogućnost utjecaja. Nastojao je ne reagirati jer da je reagirao i njega bi ubili. Razmišljao je o kraju rata, o tome što može kasnije doprinijeti čovječanstvu prenoseći svoja iskustva koja je proživio.

Vodio se mišlju da mu nacisti mogu uzeti tijelo i raditi s njim što hoće, ali dušu mu nitko ne može uzeti, samo je on može dati. Frankl je preživio Holokaust i nakon toga je razvio svoje teorije na osnovu iskustva iz rata. Otkrio je to da između poticaja i reakcije, čovjek uvijek ima mogućnost izbora.

On je u najgorim mogućim situacijama koje čovjek može doživjeti uspio kontrolirati svoje reakcije. Pitanje je stoga da li je opravdano to što mnogi ljudi burno reagiraju kod puno manjih ili sitnih problema, iznimno malih naspram užasa iz logora.

Franklove metode su više nego učinkovite za rješavanje problema depresije, straha, nervoze ili anksioznosti. Njegove metode je dodatno usavršio profesor Tony Markovina koji govori o tome kako možete pomoći sami sebi bez psihoterapeuta. O ovoj metodi pročitajte ovdje.

Uvjeti / Pravila o privatnosti (Terms and Conditions / Privacy Policy)